Rast profitabilnosti Komercijalne banke

Bez autora
Jul 30 2012

Komercijalna banka, najveća domaća banka pod kontrolom države, objavila je nerevidirane finansijske izveštaje za prvih šest meseci u kojima je nastavljen rast profitabilnosti ove banke. Komercijalna banka je zabeležila rast poslovanja iz osnovnog biznisa. Tako je prihod po osnovu kamata porastao za 11,4 posto na 9,7 milijardi dinara, dok je profit iz ovog segmenta poslovanja bio veći za skoro deset procenata. Prihod po osnovu naknada i provizija bio je veći za 3,8 odsto i iznosio je 2,5 milijarde dinara, dok je dobit po ovom osnovu bila neznatno veća u odnosu na isti period lani i iznosila je 2,1 milijardu dinara. Ova banka je, zbog nepovoljnog kretanja kursa dinara, u prvih šest meseci ove godine zabeležila velike rashode po osnovu kursnih razlika - 10 milijardi dinara, dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja skoro prepolovljeni na 287,3 miliona dinara.

Rast profitabilnosti Komercijalne bankeKomercijalna banka, najveća domaća banka pod kontrolom države, objavila je nerevidirane finansijske izveštaje za prvih šest meseci u kojima je nastavljen rast profitabilnosti ove banke.

Komercijalna banka je zabeležila rast poslovanja iz osnovnog biznisa. Tako je prihod po osnovu kamata porastao za 11,4 posto na 9,7 milijardi dinara, dok je profit iz ovog segmenta poslovanja bio veći za skoro deset procenata.

Prihod po osnovu naknada i provizija bio je veći za 3,8 odsto i iznosio je 2,5 milijarde dinara, dok je dobit po ovom osnovu bila neznatno veća u odnosu na isti period lani i iznosila je 2,1 milijardu dinara.

Ova banka je, zbog nepovoljnog kretanja kursa dinara, u prvih šest meseci ove godine zabeležila velike rashode po osnovu kursnih razlika - 10 milijardi dinara, dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja skoro prepolovljeni na 287,3 miliona dinara.

Dobit pre oporezivanja iznosila je 2,3 milijarde dinara što je rast od 13,3 posto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine.

Kako se ocenjuje, ovo je najbolji krajnji polugodišnji rezultat Komercijalne banke otkada se nalazi na Beogradskoj berzi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik